Southwest Coast Path

Onze Managing Director Mark Howard houdt van een uitdaging! In 2019 reed hij de Zijderoute van China naar Cornwall; meer dan 14.000 mijl voor het goede doel! Tijdens de pandemie was Mark op zoek naar een nieuwe uitdaging om hem bezig te houden. Omdat reizen uitgesloten was, zocht hij dichter bij huis en besloot het kustpad rond zijn geboorteland Cornwall te bewandelen. Naarmate hij verder in zijn uitdaging kwam, besloot hij zijn avontuur uit te breiden en verder te gaan over het prachtige kustpad rond de rest van het zuidwesten.


Het Southwest Coast Path is het langste bewegwijzerde lange-afstandswandelpad van het Verenigd Koninkrijk en teven een National Trail. Het strekt zich uit over 630 mijl, 1.013 kilometer, en loopt van Minehead in Somerset, langs de kusten van Devon en Cornwall, naar Poole Harbor in Dorset. Stijgend en dalend met elke baai en riviermonding, wordt de route beoordeeld als een van de meest uitdagende routes van het VK.

Vanaf 29 mei 2021 begon Mark aan zijn wandeltocht.

Land's End - Enys Dodnan Arch and the Armoured Knight RockBoscastle to Tintagel  - view from Trevalga

Beginnend in het kleine gehucht Mead in het wilde en afgelegen Hartland Heritage-pad, net over de grens in Noord-Devon, met de zee altijd aan de rechterkant, is het kustpad voor het grootste deel eenvoudig te navigeren. Het weeft op en neer over een bijna eindeloze reeks kliffen, gescheiden door kleine baaien en kiezelstranden, tussen enkele van de meest dramatische landschappen en zeegezichten in het VK.

Mark liep in westelijke richting naar Bude en volgde toen het pad langs de ruige noordkust naar Tintagel, Newquay en St Ives. Van daaruit ging hij verder naar Lands' End, door het mijnerfgoed van Cornwall met overblijfselen van mijnbouwwerken die in het landschap te zien waren.

Hope Cove - Inner HopePendeen to Cape Cornwall - Levant Mine, boiler house, pump house and beam engine

Rondom het uiterste westen van het graafschap en langs Cape Cornwall naar het schiereiland Lizard, werd het graniet van de noordkust vervangen door de leisteen van het zuiden. Terwijl u de bezienswaardigheden van de estuaria van Falmouth en Fowey in u opneemt, wordt het pad meer bebost en afgewisseld met zandstranden zoals Looe en Whitsand Bay. Dan verder langs Rame Head tot de laatste paar mijl voordat u oversteekt naar Plymouth via de Cremyll-veerboot, het einde van de sectie Cornwall.

Mark liep in de weekenden en op de oneven vrije dag van zijn werk en voltooide het gedeelte in Cornwall in 22 dagen, waarbij hij 560 km aflegde. Tegen de tijd dat hij op 10 oktober 2021 in Plymouth Hoe aankwam en het pad rond Cornwall had voltooid, had hij al besloten dat hij de rest van het Southwest Coast Path wilde lopen.

In het voorjaar van 2022 begon Mark te wandelen van Plymouth Hoe naar Poole Harbour, langs de spectaculaire Jurassic Coast en de glorieuze Engelse Rivièra. Toen het zuidelijke deel van de route voltooid was, keerde hij terug om het resterende deel van de noordkust te voltooien. Lopend van Minehead, langs de ruige kliffen en baaien naar het kasteel in Bude. Hij voltooide de totale afstand op 14 augustus 2022 in het heetste weer dat we in jaren hebben gehad!

Marsland Cliff and Litter Mouth from Cornakey CliffLulworth Cove to Kimmeridge Bay -view from Bindon Hill

In totaal duurde de 630 mijl 44 dagen en omvatte meer dan 35.000 meter klimmen. Dat staat gelijk aan vier keer de Mount Everest beklimmen!

Mark is nu begonnen met het lopen van het Welsh Coast Path, 870 mijl van Chester in het noorden, helemaal rond Wales naar Chepstow, in het zuiden. Maar hij is niet van plan om daar te stoppen want hij wil zijn wandelingen verbinden door van Chepstow naar Minehead te gaan en nog eens 70-80 mijl aan de afstand toe te voegen.

Succes Marc!